Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Martha van der Bly
Martha van der Bly
Martha is een Nederlandse actrice, geboren in Groningen. Zij woonde en werkte vijf jaar in Londen, waar ze studeerde aan de Gaiety School of Acting and Trinity College Dublin. Daarna woonde en werkte ze vijf jaar in Londen, waar ze onder meer cursussen volgde aan het Actor’s Centre in Londen. Met een ruime ervaring in het theater, richt Martha zich nu meer op film en televisie.

Martha’s trad op in het theater o.m. als de Duitse Beatles fotograaf Astrid Kirchherr in The Man Who Gave the Beatles Away – The Alan Williams Story’ (New Theatre Dublin), als Sister Concepta in de komedie How to Marry a Monkfish (New Theatre Dublin), als Electra (lead) in Euripides’ Electra (Players Theatre Dublin), als Luisa (lead) in Carl Sternheim’s The Knickers (Players Theatre Dublin), als Claire in Jean Genet’s The Maids (Players Theatre Dublin) en Ms. Foxhill in Tennessee William’s Suddenly Last Summer (Focus Theatre Dublin).

In Nederland trad Martha op als Annabella (lead) in John Ford’s Tis Pity She’s a Whore (Theater aan ‘t Spui, The Hague), als Anna in Maxim Gorki’s The Lower Depths /Los (Gasthuis Theater, Amsterdam). Ook werd zij finalist met cabaret duo ‘Dom & Blond’, in het Martini Cabaret Festival. In Londen was Martha Magdalena in Garcia Lorca’s The House of Bernarda Alba (Lord Stanley Theatre, London) en speelde zij de titelrol van Eva Schloss (lead) in And Then They Came For Me- The Story of Eva Schloss and Ann Frank’ (London: Various). Martha toerde met dit toneelstuk in 2013 in Zuid Afrika en trad op in o.m. District 6 Museum en Nelson Mandela Gateway in Kaapstad en Het Apartheid Museum en Capitol Hill in Johannesburg.

In 2016 was zij te zien in 'Antigone' van het International Theatre Amsterdam, in het Compagnie Theater Amsterdam en in 'Ça ira (1) Fin de Louis XVI' van Compagnie Louis Brouillard, regie Joel Pommerat, in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het Holland Festival 2016.

Op film en televisie was zij o.m. te zien als 'crying actress' in Jo Brand's 'For Crying Out Loud' voor BBC4, als 'The German Woman in 'Suprise'-commercial voor Ogilvy & Mather (winnaar Golden Drum, geshortlist voor de Cannes Lions) en in de titelrol van Zlatka, een lesbische kapster, in 'Zlatka' voor Granta Magazine UK.