Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Jorrit Ruijs
Jorrit Ruijs
Jorrit Ruijs (1980) volgde een klassiek balletopleiding aan The Royal Academy of Dancing en studeerde daarnaast af aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij liep stage bij Toneelgroep Amsterdam en was twee jaar vast verbonden aan Het Zuidelijk Toneel.
In ‘Roberto Zucco’ van toneelgroep de Appel en ‘Don Carlos’ van Huis aan de Amstel speelde hij de titelrollen en ook in de musicals ‘Hair’, geregisseerd door Marcus Azzini en ‘Ciske de rat’ van Stage Entertainment speelde hij diverse hoofdrollen.

Bovendien is Jorrit vanaf de wereldpremière in 2010 als acteur betrokken bij ‘Soldaat van Oranje, de musical’ waar hij, af en aan nog steeds de rol speelt en danst van Bram Goudsmit.

In ‘Nijinsky - gek van dans’, geregisseerd door Peter de baan en gechoreografeerd door Toer van Schayk, combineerde Jorrit zijn beide opleidingen als danser en acteur.

Met de succesvolle, door hem zelf geschreven voorstelling ‘Het temmen van de Faun’ op het Amsterdam Fringe Festival, in een eindregie van Titus Tiel Groenestege, ging zijn onderzoek naar de combinatie tussen dans en spel verder.

Naast het Fringe Festival speelde hij ook op Oerol, meerdere malen op theaterfestival de Parade en was hij te zien in ‘De laatste zomer’ in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos.

Met het gezelschap Fantasten maakte Jorrit de bewegingstheatervoorstellingen ‘Isolement’ en ‘Honger’.

Op televisie speelde Jorrit een vaste rol, in de serie ‘Bloedverwanten’ (AVRO) en recentelijk de hoofdrol in ‘Motief voor moord’ (EO).

Daarnaast had hij verschillende rollen in o.a. ‘Kinderen geen bezwaar’ (VARA), ’Van God Los’ (BNN) ‘Walhalla’ (BNN) ‘Co-assistant' (Net 5), ‘Flikken Maastricht’ (TROS), ‘Spoorloos verdwenen’ (AVRO), ‘Boks’ (Talpa), ‘Ernstige delicten’ (VARA), ‘Bon Bini Beach’ (Yorin), ‘Blauw-Blauw’ (RTL 4), ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ (RTL 4), ‘AU’ (canal+), ‘Stupicupido’ (VPRO) en in de (tele)films: ‘Het negende uur’ (EO), ‘Het leven uit één dag’, regisseur; Mark de Cloe en ‘Beat’, regisseur; David Verbeek (International Rotterdam Film Festival 2004).

Jorrit sprak stemmen in voor de animatiefilm ‘La peur du loup’, was te horen in radiocommercials en te zien in de videoclip ‘This Plan’ van de band Moke.