Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Jeroen Spitzenberger
Jeroen Spitzenberger
Jeroen Spitzenberger (1976) is één van de gezichtsbepalende acteurs van het Nationale Toneel, waar hij o.a. te zien is in Midzomernachtsdroom, Eline Vere, Verre Vrienden en Pier Paulo Pasolini. Voor zijn rol in dit laatste stuk wint Jeroen in 2010 de Guido de Moorprijs, de prijs voor het beste aanstormende talent van het Nationale Toneel. In 2012 is Jeroen in de bioscoop te zien in de films Süskind, Tony10 en Jackie, naast de zussen Carice en Jelka van Houten. Zijn complexe en gelaagde hoofdrol in Süskind wordt gewaardeerd met een Gouden Kalf nominatie voor Beste Acteur.

Jeroen volgt zijn toneelopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds zijn afstuderen is Jeroen niet alleen in het theater te zien, maar ook werkzaam voor film en televisie. Als freelancer werkt hij bij grote en kleine theatergezelschappen, waaronder het Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Toneelgroep Amsterdam en Mighty Society van Eric de Vroedt.

Zijn televisiewerk is divers en loopt uiteen van gastrollen in series als Gooische Vrouwen, Lijn 32 en ‘t Spaanse Schaep tot dragende rollen in Bloedverwanten, Lieve Lust en Sorry, Minister.

In de bioscoop is Jeroen te zien in Süskind, de familiefilm Tony10 van regisseur Mischa Kamp (Het Paard van Sinterklaas), de Oscargenomineerde boekverfilming De Tweeling, de thriller Stille Nacht, De Dominee en als Prins Valentijn in de filmhit Alles Is Liefde.

Naast zijn theater- en filmwerkzaamheden doet hij regelmatig inspreekwerk, bijvoorbeeld van de luisterboeken De jongen in de gestreepte pyjama en Eragon.

Sinds enkele jaren is Jeroen één van de gezichtsbepalende acteurs bij het Nationale Toneel in Den Haag. In seizoen 2011/2012 is Jeroen op tournee met de Midzomernachtdroom van Shakespeare, onder regie van Theu Boermans, en De Prooi. In seizoen 2012/2013 is Jeroen te zien in de toneelbewerking van Harry Mulisch’ Het Stenen Bruidsbed.

Op dit moment is Jeroen te zien in een van de hoofdrollen in de nieuwe RTL4-serie Divorce. Hij heeft onlangs de opnames afgerond van de nieuwe film Mannenharten van Marc de Cloe.