Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Jelka Van Houten
Jelka Van Houten
Jelka van Houten (1978) is een succesvolle actrice en zangeres. Jelka speelt in verschillende film- en televisieproducties en breekt definitief door met haar rol in de musical Turks Fruit, waarvoor ze een John Kraaijkamp Musical Award in de wacht sleept. In 2010 wint Jelka opnieuw een Musical Award, voor Dromen… Zijn Bedrog. In 2012 speelt ze samen met haar zus Carice en Oscarwinnares Holly Hunter de hoofdrol in de speelfilm Jackie.

Jelline Floriska van Houten wordt geboren op 1 september 1978 in Culemborg. Ze is de jongste dochter in een creatief gezin en staat al jong op de planken.

Ze zingt in verschillende bands en speelt rollen in diverse film-, en televisieproducties, waaronder Bitches, Dennis P., Shouf Shouf!, Zomerhitte en de internationaal bekroonde korte film Raak (internationale title: Contact) van regisseur Hanro Smitsman, die o.a. de Gouden Beer voor beste korte film won op Duitse filmfestival Berlinale, één van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

Jelka breekt definitief door bij het grote publiek na het winnen van de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie voor haar vertolking van Olga in Turks Fruit.

In 2006 vertolkt Jelka een gastrol in de televisieserie ’t Schaep met de 5 Poten (regie: Pieter van Rijn), een succesvolle remake van de gelijknamige serie uit de jaren ’60. Na Turks Fruit staat Jelka opnieuw op de planken in verschillende musicals, waaronder Hair, Verplichte Figuren en Dromen… Zijn Bedrog. Haar rol in Dromen… Zijn Bedrog wordt bekroond met een Musical Award in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een kleine productie.

In 2011 speelt Jelka een vaste gastrol in het derde seizoen van de successerie Verborgen Gebreken. Hierin neemt ze de rol van de nieuwe makelaar Linda voor haar rekening.

Op het toneel is Jelka te zien in dé vrouwenproductie van 2011: High Heels in Concert, samen met Birgit Schuurman, Lucretia van der Vloot en Dennis. De vier vrouwen nemen het publiek op een columnachtige manier mee langs alle female-favorites zoals oneindig shoppen, lunchen, sauna, seks, nieuwe aanwinsten, ‘carrière of toch kinderen?’ en natuurlijk de altijd hopeloze mannen. High Heels in Concert speelt vanaf 16 maart in diverse theaters in Nederland en gaat op 22 maart 2011 in première in het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam.

Eind 2011 neemt ze samen met haar zus Carice de film Jackie op in Amerika, geregisseerd door Antoinette Beumer. Holly Hunter neemt de titelrol voor haar rekening. Jackie zal in 2012 in de bioscoop te zien zijn. Ook zal Jelka te zien zijn in de bioscoopfilm The Domino Effect, over de gevolgen van de kredietcrisis, geregisseerd door Paula van der Oest.

Jelka kreegin 2012 een vaste rol in de succesvolle Britse komedieserie Fresh Meat (season 2).

In het voorjaar van 2013 is Jelka te zien in de televisieserie Aaf waarin ze de rol van Jacky speelt. Aaf is een remake van de Amerikaanse hitserie Roseanne.

Ook staat Jelka in het najaar van 2013 weer in het theater. Samen met Janke Dekker en Theo Nijland speelt ze in de muiektheaterproductie Garland, over de Amerikaanse sterren Judy Garland en Liza Minnelli. En rond de kerst komen er twee films met Jelka uit de familiefilm Midden in de Winternacht van regisseur Lourens Blok en de komedie Mannenharten geregisseerd door Mark de Clou.