Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Halina Reijn
Halina Reijn
Halina Reijn (1975) is actrice en schrijfster. Ze heeft talrijke glansrollen op haar naam staan, zowel theater (o.a. La Voix Humaine, Rouw Siert Electra) als film (o.a. Valkyrie, Zwartboek). Halina is verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. In 2005 publiceert ze haar debuutroman Prinsesje Nooitgenoeg.

Halina studeert aan de Toneelacademie Maastricht, waarna ze door Theu Boermans gevraagd wordt om bij de Theatercompagnie te komen spelen. Daar speelt ze in meerdere toneelstukken, waaronder Hamlet, Een Meeuw, Lulu en Shopping & Fucking, waarvoor ze in 1998 de Colombina ontvangt.

In 2003 stapt Reijn over naar Toneelgroep Amsterdam, waar ze onder regie van Ivo van Hove in verschillende stukken te zien is, waaronder Con Amore, De 3 Zusters, Het Temmen van de Feeks, Hedda Gabler, Rocco, Kinderen van de Zon, de monoloog La Voix Humaine en Rouw Siert Electra. Voor deze laatste productie wordt ze genomineerd voor de felbegeerde Theo d'Or.

Naast alle ervaring die ze op het toneel opdoet, is Halina ook in verschillende bioscoopfilms te zien, zoals de voor de Oscar voor beste niet-Engelstalig film genomineerde film Zus & Zo van Paula van der Oest. Vervolgens is ze te zien in Ik Omhels Je Met 1000 Armen, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, Zwartboek van Paul Verhoeven en Blind van Tamar van den Dop.

In 2007 vertolkt Halina de rol van Mabel Wisse Smit in de tweedelige televisieserie De Prins en het Meisje, waarvoor ze een Gouden Kalf voor beste actrice ontvangt. In 2009 gaat de Hollywoodfilm Valkyrie onder regie van Bryan Singer in première, waarin ze een rol speelt naast o.a. Tom Cruise. In 2010 is ze te zien in Win/Win van Jaap van Heusden.

Naast haar theater-, film- en televisiewerkzaamheden schrijft Halina in 2005 haar debuutroman Prinsesje Nooitgenoeg en heeft zij de afgelopen vijf jaar een wekelijkse column in het blad VIVA gehad. In 2009 worden haar columns gebundeld tot een dagboek Doen alsof ik iemand anders ben. Momenteel is Halina vaste columniste voor Uitkrant en het glossy maandblad JAN.

Op televisie is ze veelvuldig te zien als tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door.

In het najaar van 2010 verschijnt het door Robert Jan Westdijk geregisseerde De Eetclub, naar het boek van Saskia van Noort, met Halina in één van de hoofdrollen. Onder regie van Ben Sombogaart vertolkt Halina de titelrol in de psychologische thriller Isabelle, naar het boek van Tessa de Loo, die in september 2011 in de Nederlandse bioscopen in première zal gaan. In de zomer van 2011 neemt Halina de rol van Portia op zich in de film Goltzius & The Pelican Company, geregisseerd door Peter Greenaway.

Op het toneel is ze in seizoen 2011/12 met Toneelgroep Amsterdam o.a. te zien in Hedda Gabler, Husbands en De Russen! Verder werkt Reijn aan twee filmscripts: Nooitgenoeg (naar haar roman Prinsesje Nooitgenoeg) en Mara.

In seizoen 2012/13 is ze o.a. te zien in Nora, Het temmen van de Feeks, De Russen en Husbands. Daarnaast schrijft Halina vaste columns voor JAN, Uitkrant en het Vlaamse DM Magazine.

Vanaf maart 2013 verschijnt Halina wekelijks op televisie in de titelrol van de nieuwe tv-serie Charlie, een remake van de populaire Amerikaanse serie Nurse Jackie.