Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Gaite Jansen
Gaite Jansen
Biografie Gaite Jansen

Gaite Jansen (1991) wordt gezien als één van de meest veelbelovende acteertalenten van haar generatie. Ze vertolkt hoofdrollen in Nederlandse bioscoopfilms als 170 Hz, Lotus en Schemer, en in de dramaserie In Therapie. Voor haar rol in 170 Hz wordt ze genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Actrice. In 2014 maakt ze haar theaterdebuut bij Toneelgroep Amsterdam in de rol van Ophelia in Hamlet vs Hamlet, onder regie van Guy Cassiers.

Gaite Jansen wordt geboren op 25 december 1991 in Rotterdam. Ze begint op haar zesde met acteren op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam, waar ze tien jaar aan verbonden is. Daarna volgt Gaite de Landelijke Oriëntatiecursus voor Theaterscholen (LOT) in Utrecht. In 2008 wordt Gaite op 16-jarige leeftijd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in Luwte tijdens het 48 Hour Film Project in Amsterdam.

Daarna is ze o.a. te zien in de Telefilm Coach van regisseur Joram Lürsen, de tv-serie SpangaS en samen met Carice van Houten, Frank Lammers en Aart Staartjes in Zingen in het Donker, een niet-commerciële voorlichtingsfilm over huiselijk geweld. In de satirische VPRO-serie Sorry Minister vertolkt Gaite de rol van Nina Bijl, de dochter van minister Karel Bijl (Jeroen Spitzenberger).

Gaite speelt in 2009 in de Carry Slee-verfilming Lover of Loser haar eerste hoofdrol in een bioscoopfilm. In de zomer van 2010 is Gaite samen met gerenommeerde acteurs als Carice van Houten, Halina Reijn, Jacob Derwig en Kim van Kooten te zien in de dramaserie In Therapie, een bewerking van de succesvolle Amerikaanse HBO-serie In Treatment. Gaite speelt tiener Sophie, een rol die in het origineel wordt gespeeld door Mia Wasikowska.

Ze speelt één van de hoofdrollen in de thriller Schemer van regisseur Hanro Smitsman (Skin), welke in 2010 op het Nederlands Film Festival door de Nederlandse filmjournalisten wordt uitgeroepen tot beste film. De film wint de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De jury van filmcritici prijst de film als ’een belofte voor de toekomst’, die met zijn thema van uitsluiting ’iets te melden heeft over de hedendaagse samenleving’ en ’van begin tot einde beklemmend en spannend blijft’. Ook wint Schemer op het festival de jongerenprijs MovieSquad NFF Award.

Begin 2011 is Gaite weer samen te zien met Martijn Lakemeier, in de nieuwe film Sonny Boy van regisseur Maria Peters. Het tweetal speelde eerder samen in Lover of Loser. Later dat jaar vinden de opnamen plaats van de One Night Stand Met Donker Thuis, waarin Gaite samen met Robert de Hoog, Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok te zien is. In de bioscoop is Gaite samen met o.a. Monic Hendrickx en Jack Wouterse te zien in Lotus, het speelfilmregiedebuut van Pascale Simons.

Tijdens het Nederlands Film Festival 2011 ontvangt Gaite een nominatie voor het Gouden Kalf voor beste Actrice voor haar rol in 170 Hz, het speelfilmdebuut van Joost van Ginkel (die internationale prijzen won met zijn korte films Kus en Zand), waar de film tevens bekroond wordt met de MovieSquad NFF Award 2011 en de Cinema.nl Afficheprijs 2011. De film gaat over twee dove tieners die samen voor het eerst de liefde ervaren. 170 Hz is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de 16e editie van het Busan International Film Festival (BIFF) in Zuid-Korea.

In 2012 staat Gaite op de set van Steekspel, het online filmproject van Paul Verhoeven, en werkt ze in de zomer aan de opnames van Supernova, onder regie van Tamar van der Dop. In het voorjaar van 2013 wordt in Zuid-Afrika de boekverfilming van Hoe Duur Was de Suiker opgenomen, het verhaal over de halfzussen Sarith en Mini-Mini in het 18e eeuwse Suriname.

Gaite volgt de acteursopleiding op de Toneelacademie Maastricht. In 2014 loopt ze haar afstudeerstage bij Toneelgroep Amsterdam, waar ze na haar stage zal toetreden tot het ensemble.