Inloggen
Wachtwoord opvragen
Onthouden
Benja Bruijning
Benja Bruijning
Benja Bruijning
Benja Bruijning (1983) is acteur en toneelschrijver. Hij studeert in 2008 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie. Op jonge leeftijd is hij te zien in films en tv-series, waaronder De Grot van Martin Koolhoven (Gouden Kalf 2001 ‘Beste regie’) en Dichter op de Zeedijk (Gouden Kalf 1999 ‘Beste tv-drama’). Hij speelt een van de hoofdrollen in de openingsfilm van het Nederlands Film Festival van 2011, De Bende van Oss. In 2012 breekt Benja definitief door met zijn rol in de bioscoophit Alles is Familie, waarin hij naast Carice van Houten te zien is.

Tijdens zijn opleiding loopt hij toneelstages bij de Theatercompagnie van Theu Boermans, Annette Speelt van Thijs Römer en Michel Sluysmans en het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos. Na zijn afstuderen werkt hij samen met regisseur Thibaud Delpeut aan Nacht en is staat hij met Peter Blok en Eline ten Camp in de veelgeprezen voorstelling Blasted van Sarah Kane. Bij De Utrechtse Spelen speelt hij een van de hoofdrollen in Rain Man en Monsters en is te zien in de muziektheatervoorstelling Veel gedoe om niks. En afgelopen seizoen stond hij naar Anne Wil Blankers op toneel in Een Sneeuw van Het Toneel Speelt.
Met zijn succesvolle voorstelling Niet zo bedoeld debuteert Benja, bij Bellevue Lunchtheater, als toneelschrijver.
Op televisie speelt Benja in series als Flikken Maastricht, Bellicher: de macht van meneer Miller, de opvolger Bellicher: Cel, de succesvolle serie Dokter Deen (seizoen 1 en 2) met Monique van der Ven en in Charlie, de Nederlandse versie van de populaire HBO-serie Nurse Jackie.
Ook is hij in twee telefilms te zien: Lellebelle (regie Mischa Kamp) en Bon Voyage (regie Margien Rogaar). In 2013 is Benja te zien in Hoe duur was de Suiker, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, geregisseerd door Jean van de Velde. De gelijknamige serie wordt in het voorjaar van 2014 ook op de televisie uitgezonden.
In 2014 speelt Benja in twee grote bioscoophits: Hartenstraat, het regiedebuut van Sanne Vogel en de romantische komedie Pak Van Mijn Hart van regisseur Kees van Nieuwkerk, waarin Benja een van de hoofdrollen vertolkt.
2015 staat in het teken van de nieuwe TV series. In maart presenteert Videoland zijn eerste eigen serie, Zwarte Tulp. Hierin speelt Benja een van de hoofdrollen. De succesvolle serie wordt vanaf september uitgezonden op RTL 4 en in oktober starten de opnames voor een tweede seizoen.
Een andere hoofdrol speelt hij in de nieuwe Net5serie De Mannen Van Dr. Anne, een remake van de Duitse tv serie Doctor’s Diary. En zijn de opnames van de nieuwe BNNVARA serie Vechterhart afgerond en is het vanaf november op televisie te zien.
Volgens voorjaar is de speelfilm Helleveeg, naar het boek van A.F.Th. van der Heijden met Benja in een van de hoofdrollen, in de bioscoop te zien. En tourt hij met de voorstelling LULU van Toneelgroep Oostpool door het land.